Tutorial:Cara tukar template blog [Update 2012]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Tutorial ini penulis tujukan khas buat sahabat yang tersayang.Actually,Nak tukar template blog ni simple je..asalkan kita tahu step2 dia..kalau ada silap,harap ditegur yek..^,^

Firstly,kalau nak tukar template blog,mestilah kena cari dan download dulu template yang kita suka..anda boleh cari template2 yang anda suka.sila tekan disini untuk mendapatkan pelbagai link2 website yang menawarkan template blog percuma..


#Pastikan template yang diupload tadi dalam format ‘xml document’..bukan ‘winrar ZIP’ archive..

Camne caranya??
Senang je..

1) Klik kanan pada fail format winRAR tu.

2)Pilih ‘Extract here’


3)Cari Fail yang namanya sama mcm fail WinRAr tadi..Contohnya,yang ini:Sweet Cupcake.

4)double click pada fail tu,dan didalamnya terdapat ‘XML Document’ tu..haaa..senang je kan..Dah boleh upload template tu skarang..

—————————————————————————————————-

♬´¯`♬ CARA UPLOAD TEMPLATE..♬´¯`♬



1-Login to Blogger.com

2-Tekan anak panah sebelah ‘Lihat blog’.




3-Pilih ‘Template’.



4-Tekan ‘Sandarkan/Pulihkan’ dia penjuru kanan atas.





5.Backup dahulu blog anda dengan klik pada ‘Muat turun templat penuh’ dan save dalam PC anda.Kemudian klik butang Browse untuk pilih template yang didownload (mestilah dalam format xml),dan klik butang ‘Muat naik’ untuk uploadkan template ke blog anda.

Template dlm bentuk XML




6-‘Lihat blog’ anda utk pastikan template yang anda upload sudah berhasil..siap!!



Ok,amacam?senangkan..diharap tutorial ini dapat menarik minat anda untuk terus berblogging.Kalau ada silap,tegurlah yek..
Sekian..
Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s