Tutorial:Cara tukar template blog [Update 2012]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Tutorial ini penulis tujukan khas buat sahabat yang tersayang.Actually,Nak tukar template blog ni simple je..asalkan kita tahu step2 dia..kalau ada silap,harap ditegur yek..^,^

Firstly,kalau nak tukar template blog,mestilah kena cari dan download dulu template yang kita suka..anda boleh cari template2 yang anda suka.sila tekan disini untuk mendapatkan pelbagai link2 website yang menawarkan template blog percuma..


#Pastikan template yang diupload tadi dalam format ‘xml document’..bukan ‘winrar ZIP’ archive..

Camne caranya??
Senang je..

1) Klik kanan pada fail format winRAR tu.

2)Pilih ‘Extract here’


3)Cari Fail yang namanya sama mcm fail WinRAr tadi..Contohnya,yang ini:Sweet Cupcake.

4)double click pada fail tu,dan didalamnya terdapat ‘XML Document’ tu..haaa..senang je kan..Dah boleh upload template tu skarang..

—————————————————————————————————-

♬´¯`♬ CARA UPLOAD TEMPLATE..♬´¯`♬



1-Login to Blogger.com

2-Tekan anak panah sebelah ‘Lihat blog’.




3-Pilih ‘Template’.



4-Tekan ‘Sandarkan/Pulihkan’ dia penjuru kanan atas.





5.Backup dahulu blog anda dengan klik pada ‘Muat turun templat penuh’ dan save dalam PC anda.Kemudian klik butang Browse untuk pilih template yang didownload (mestilah dalam format xml),dan klik butang ‘Muat naik’ untuk uploadkan template ke blog anda.

Template dlm bentuk XML




6-‘Lihat blog’ anda utk pastikan template yang anda upload sudah berhasil..siap!!



Ok,amacam?senangkan..diharap tutorial ini dapat menarik minat anda untuk terus berblogging.Kalau ada silap,tegurlah yek..
Sekian..

Link template blog percuma

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Bagaimana hari anda hari ini??sibuk cari template blog yang menarik??Maybe anda nak tukar template yang baru sebab template sedia ada yang ada mungkin tak berapa menarik. So,dengan rajinnya penulis mencari  dan senaraikan beberapa website yang menyediakan perkhidmatan template blog secara percuma buat sahabat2 yang tersayang ni. Tapi,kalau ada link lain bolehlah share dgn kami..Sharing is Caring..




http://www.bietemplates.com
http://mashable.com/2007/09/13/blogger-templates/
http://www.finalsense.com/services/blog_templates/
http://btemplates.com
http://www.dantearaujo.net/search/label/Free%20Template
http://www.ourblogtemplates.com
http://www.mytemplatebox.com
http://www.forfreebloggertemplates.com
http://www.bloggertemplatesfree.com
http://www.eblogtemplates.com/templates/blogger-templates
http://www.allblogtools.com
http://www.deluxetemplates.net
http://www.yummylolly.com
http://www.bloggerblogtemplates.com
http://www.chethstudios.net/2009/01/roundup-of-best-blogger-templates.html 
http://www.cahayabiru.com
http://www.zoomtemplate.com 
http://themecraft.net
http://www.blogcrowds.com/resources/blogger-templates/
http://www.bloggerstyles.com/