Alhamdulillah..murah rezeki..

mat nor

Assalamualaikum,kawan2..Alhamdulillah,hari ini agak tenang skit..tak sibuk mcm biasa..Tapi,lepas ni mat nor mintak tolong lipat baju dia la pulak..semalam ajar dia membaca..stress gila..main game bukan main expert.muka excited gila..time belajar,lemah lembut je..sabar lah hati..

mcm biasalah adik2 aku ni..rajin je simpan duit dalam tabung..nak masuk akhir bulan, habiskan duit pergi beli komik kat depan sekolah..kadang2 aku marah jugak..

“Asal kau asyik beli komik ni..membazir duit la..ada baiknya kalau simpan je dalam bank”

“Buat apa simpan kalau tak guna..tak semua komik,tak berfaedah..ce cuba try test tengok komik aku ni..best gila..IKHTIAR HIDUP DI SAVANA”

Sebenarnya,aku pun suka baca komik ni..mula2 jenguk2 je..lama skit,baca 2 3 helai..keesokkan tu,kakak baca sampai habis..dan lepas tu,kakak tak marah dah dia beli..walaupun,ilmu ikhtiar hidup ni tak diperlukan sangat hidup kita..tapi,apa salahnya tambah ilmu..mana tahu,kot2 nanti ia diperlukan..aku pun dah ada ilmu ikhtiar hidup skit..aku pergi kem ikhtiar hidup kat kenyir masa form 5.mendaki bukit dan makan nasi sup batu berlumut..penat giler..


Kakak sulong aku pulak suka beli majalah solusi atau gen-Q.adik perempuan aku yang kecik tu,kadang2 beli buku asuh..aku pun tumpang bacalah..untunglarr diorang banyak duit..tiap2 bulan,boleh pergi kedai buku.Alhamdulillah,ada rezeki..

Jadi,komik ni bukan bahan bacaan hiburan semata2..kalau kita pandai pilih bahan bacaan.ia takkan jadi hiburan semata-mata..mungkin boleh jadi hidung,mulut atau telinga.

Ayah pulak belikan CD Maher Zain yang baru..Alhamdulillah.setelah aku penat bekerja dan menunjukkan prestasi kerja yang cemerlang..akhirnya ‘Forgive Me’ menjadi milikku..bestnya lagu ‘Masha Allah’.. 

Alhamdulillah..mak kata “comelnya maher zain”..hari ini juga aku dah dapat lesen memandu.baju raya pun dah siap..Alhamdulillah..

#Ustaz kata,kena kumpul duit,beli emas..penulis dah dapat cincin emas.tak yah susah2 kumpul duit..nanti,takde duit boleh gadai cincin ni..<<mak kata::buatlah kalau berani>>