Tutorial:Cara tukar template blog [Update 2012]

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Tutorial ini penulis tujukan khas buat sahabat yang tersayang.Actually,Nak tukar template blog ni simple je..asalkan kita tahu step2 dia..kalau ada silap,harap ditegur yek..^,^

Firstly,kalau nak tukar template blog,mestilah kena cari dan download dulu template yang kita suka..anda boleh cari template2 yang anda suka.sila tekan disini untuk mendapatkan pelbagai link2 website yang menawarkan template blog percuma..


#Pastikan template yang diupload tadi dalam format ‘xml document’..bukan ‘winrar ZIP’ archive..

Camne caranya??
Senang je..

1) Klik kanan pada fail format winRAR tu.

2)Pilih ‘Extract here’


3)Cari Fail yang namanya sama mcm fail WinRAr tadi..Contohnya,yang ini:Sweet Cupcake.

4)double click pada fail tu,dan didalamnya terdapat ‘XML Document’ tu..haaa..senang je kan..Dah boleh upload template tu skarang..

—————————————————————————————————-

♬´¯`♬ CARA UPLOAD TEMPLATE..♬´¯`♬



1-Login to Blogger.com

2-Tekan anak panah sebelah ‘Lihat blog’.




3-Pilih ‘Template’.



4-Tekan ‘Sandarkan/Pulihkan’ dia penjuru kanan atas.





5.Backup dahulu blog anda dengan klik pada ‘Muat turun templat penuh’ dan save dalam PC anda.Kemudian klik butang Browse untuk pilih template yang didownload (mestilah dalam format xml),dan klik butang ‘Muat naik’ untuk uploadkan template ke blog anda.

Template dlm bentuk XML




6-‘Lihat blog’ anda utk pastikan template yang anda upload sudah berhasil..siap!!



Ok,amacam?senangkan..diharap tutorial ini dapat menarik minat anda untuk terus berblogging.Kalau ada silap,tegurlah yek..
Sekian..

Tips::Being A morning person


Assalamualaikum..Salam perjuangan buat sahabat2ku yang dikasihi Allah sekalian..Moga ukhwah kita terus terjalin kerana cinta kepada-Nya..

‘A morning person’ ialah ‘orang yang berpagi-pagi’.Maksudnya ialah orang yang menggunakan sepenuhnya waktu pagi untuk menghasilkan produktiviti yang terbaik.

Gelap dan sejuk sungguh pagi ini di kampung penulis..Pagi anda bagaimana??Semoga waktu pagi kita dimanfaatkan sebaiknya kerana waktu pagi ialah waktu yang paling indah dalam sehari.




Indahnya fajar sadik yang terbit di ufuk timur..Indahnya bunyi kokokan ayam yang sahut-menyahut..diikuti pula kicauan unggas dan burung..Udara yang tenang tidak berdebu..Indah juga embun yang turun sejak dinihari menyejukkan suasana..



Bunga2 dan daun2 juga turut kuncup seolah-olah masih tidur..yang paling comel,kelihatan sang arnab sedang melompat2 keluar mencari makanan..Namun,Kucing2 penulis masih tidur.

Susah ke nak bangun pagi??Especially bangun sebelum subuh..Tambahan pula kalau hari cuti.Mungkin ada yang ‘Qailullah’ sepanjang pagi.kenapa jadi camtu??.Ini terjadi kerana remaja sekarang suka menjadi seperti burung hantu yang berjaga malam..Entah apa yang dibuatnya..
So,sudilah penulis berkongsi sedikit ‘tips bangun sebelum subuh’ buat sahabat2 walaupun hakikatnya saya sendiri yang paling lewat bangun pagi diantara kalian semua..:)


Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ TIPS BANGUN SEBELUM SUBUH
Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ


εїз First,padamkan lampu 15 minit sebelum waktu tidur anda supaya anda boleh muhasabah diri..set di minda anda untuk menjadi lebih baik pada waktu esok.Niat dan berazam di hati untuk bangun awal esok..Jangan lupa amalan2 sebelum tidur.

εїз Set nada jam loceng yang nyaring dan membingitkan telinga.Bunyi muzik yang lunak hanya akan melenakan anda tidur..

εїз Kalau nak bangun awal,kenalah bangun awal kan.Tidurlah sebelum pukul 12 tengah malam.Jangan berjaga malam.Pusingan tidur manusia ialah selama 90 minit(1 jam 30 minit).Jadi set waktu jam berbunyi gandaan kepada 1 jam 30 minit..Yang penting,TIDUR SEBELUM PUKUL 12.

εїз Jangan minum minuman bergula dan bersusu sebelum tidur.Minum air suam sudah la.

εїз Anda perlu set jam atau telefon bimbit 10 minit sebelum masa yang anda kehendaki.Misalnya jika anda hendak bangun jam 5.30 pagi,set 5.20.
 
εїз  Letakkan jam loceng atau telefon bimbit agak jauh dari katil tempat tidur anda supaya tidak dapat dicapai tangan untuk mematikannya dalam keadaan separa sedar dan menyambung tidur semula.Anda perlu bangun untuk mematikannya tapi jangan sambung tidur.

εїз Anda memerlukan dua kekuatan untuk bangun::

~Anda sudah tidur secukupnya(lebih 5 jam)

~Anda mempunyai kesungguhan diri yang kuat untuk bangun.


εїз Kemaskan cadar dan bantal sebelum anda mematikan jam loceng supaya anda tidak tidur kembali.

εїз Ada jam loceng yang direka boleh berlari-lari seperti robot apabila berbunyi atau terbang di dalam bilik tidur supaya menyusahkan penggunanya untuk mematikan bunyinya.Apabila dapat ditangkap,pengguna sudah sangat segar untuk tidur semula.>>Jam loceng penulis perlu digoncang lebih 20 saat untuk mematikannya<<

Flying alarm clock
εїз Terus buka lampu utama dengan terang atau buka langsir.Pastikan bilik tidur anda dalam keadaan mempunyai cahaya yang terang..

εїз Bangun pada masa yang sama setiap hari termasuk hujung minggu dan hari cuti.Adalah sangat baik kalau anda menjadikan solat Subuh sebagai senggang masa bangun kerana solat Subuh memang tidak bermusim.Maknanya.jangan tidur selepas solat Subuh..

εїз Jangan menyambung tidur walaupun takde apa yang penting nak dibuat pagi itu.>>Penulis sibuk kemas rumah dan bagi makan kat ayam,kucing,ikan dan hamster di waktu pagi<<

εїз Sarapan awal pagi akan memberi  anda tenaga untuk bekerja seharian>>Hari ini penulis bersarapan buah durian.<<

εїз Setelah menamatkan kerja harian anda,beri diri anda pujian kerana berjaya melakukan banyak kerja start awal pagi..Dengan ini,anda lebih santai pada waktu malam kerana kerja dah diselesaikan pada sepanjang pagi..Jadi,waktu malam boleh berehat lebih awal dan bangun dengan lebih segar pada hari esok..

>>Penulis suka dengar Hot fm di pagi hari..suka dengar bestfriendku,fyfy berceloteh..:D<<


 

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄ƷBEST KE BANGUN AWAL2 PAGI??APA FAEDAHNYA??Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ

Menurut Ahmadie Thaha (1983: 141) faedah bangun pagi, antaranya :

   1. Pada waktu subuh, gas ozon (O3­­) memenuhi sebahagian besar udara kita. Jumlah gas itu semakin berkumpul dengan munculnya matahari. Kita akan merasakan nikmat apabila menghirup udara pagi, kerana udara pagi ni mengandungi jumlah ozon yang banyak. Gas ozon sangat berguna bagi organ saraf, membuatkan kita semangat bekerja, fikiran tidak bercelaru dan anggota tubuh menjadi cergas. Tak ada waktu yang sesuai untuk kita dapat menikmati udara yang nyaman selain waktu pagi.

   2. Sinar matahari pagi, mengandungi warna merah dan warna ungu memberikan pengaruh tersendiri bagi semangat kerja urat saraf, sedangkan sinar ultra violet amat bermanfaat bagi kulit di dalam proses penghasilan vitamin D.

   3. Bangun pagi juga dapat mengurangkan waktu tidur. Orang yang tidur lama dalam satu waktu, akan menghidapi penyakit hati, khususnya penyakit atherosclerosis, sesak nafas.

   4. Pada waktu pagi, jumlah kortozon yang terdapat dalam darah mencapai puncaknya, sekitar 7-22 mikrogram/100 ml plasma. Sedangkan pada siang hari hanya kurang dari 7 mikrogram/100 plasma. Kortozon merupakan zat yang menguatkan proses metabolisme.

Sejauhmana kebenaran sumber ini lebih baik anda semak dahulu. Setahu saya,bangun awal pgi,murah rezeki. Tetapi dengan perkongsian ini harap dapat memberi sedikit motivasi untuk terus bangun awal kerana Rasulullah SAW pernah berdoa. Ya Allah berkatilah umatku selama mereka senang bangun Subuh. (HR Tirmidzi, Abu Daud, Ahmad dan Ibnu Majah). – dari sumber yang sama.

Tips:Mandikan kucing.meow~

Bismillahirahmanirahim..Salam mahabbah buat pembaca yang dikasihi Allah sekalian.





Eh,mandikan kucing?? <yeah>
Sebenarnya tak perlu kot mandikan kucing ni sbb kucing merupakan sejenis haiwan yang pandai menguruskan dan membersihkan dirinya..Tapi,kadang2 mandikan jugak untuk merawat atau mengawal kutu, merawat keadaan kulit, atau mengeluarkan bendasing yang beracun atau berbahaya dari bulu kucing anda..



Antara tips2 yang saya dapat untuk mandikan kucing ni ialah:

<!– more –>


<!– more –>

1~Sediakan bahan2 yang diperlukan.


sebelum nak mandikan,pastikan bahan2 nak mandikan En.Meow tu dah ready yek.
Tapi,bahan apa sangat nak mandikan kucing??


Bahan saya::
     1#Syampu hewan (lebih elok dapatkan syampu ubat untuk kutu atau syampu kulit dari doktor haiwan.Tapi,boleh je guna syampu baby,syampu kutu atau lain2.)
     2#Berus bulu atau sikat
     3#gayung atau paip panjang yang boleh dipegang untuk membilas kucing.
     4#Besen atau sink yang luas.
     5#Tuala





2~Sediakan ruang mandi,diri anda dan kucing.


      *Elok kerat skit kuku kucing untuk keselamatan jika kucing anda tak biasa mandi..
      *Anda perlulah pakai pakaian yang menutup lengan agar terlindung daripada cakaran            kucing..(Nak mandikan kucing pun,kena berpakaian sopan..huhu..)
      *Jika menggunakan besen,isikan air didalam besen sebelum masukkan kucing ke ruang mandi kerana sesetengah kucing akan menggelupur apabila tengok air yang bergerak..
      *Pastikan ruang mandi tertutup dan tidak terlalu luas..Elok mandikan diruang yang sempit supaya senang nak tangkap kalau dia lari..(haha..bahagian kejam ni)
      *Elok sikat dulu bulu kucing sebelum mandi supaya senang nak bersihkan nanti especially untuk kucing berbulu lebat..
     *Pastikan suhu air tak terlalu panas atau sejuk..
     *Elok ada dua orang yang mandikan kucing..Sorang pegang kucing.Sorang lagi mandikan kucing tu.

3~Mula mandikan kucing anda..
  

Mula basahkan kucing anda.mulakan dari muka,kepala dan terus ke ekor..mcm mandikan baby..usapkan air dulu.(Jangan jirus..terkejut kucing tu kan.).Cakap elok2 semasa mandikan kucing.Sesetengah kucing akan merasa tenang apabila mendengar suara yang biasa didengarnya..huhu.


Sapukan syampu mcm cara tadi,buihkan dan bilas dengan sempurna.(Baca arahan label pada syampu berubat dengan teliti. Sesetengah syampu memerlukan 5 hingga 15 minit sebelum membilas untuk mendapat kesan.)


Bilas dengan sempurna amat penting kerana sisa sabun yang tertinggal boleh merengsakan kulit kucing anda atau ia ditelan apabila kucing menjilat bulunya. 


 Bilas juga dapat menghapuskan kutu dan parasit lain yang masih bergerak.

4~Keringkan kucing anda.



Perlahan-lahan keringkan lebihan air daripada bulu kucing anda,
balut ia dalam tuala berbulu yang besar, dan keringkannya.


Jika ia masih boleh bertahan sampai tahap itu,bolehlah sikat bulunya yang kusut selepas mandi tu.Namun,sebaiknya tunggu bulunya kering dan ia sudah selesa.


Kalau anda bertuah.bolehlah keringkan bulu kucing anda dengan pengering rambut.Tapi,kebanyakkan kucing takut dengan bunyi dan rasa angin pengering rambut tu..


Sememangnya memandikan kucing antara kerja yang susah sebab kucing takut air..Namun,sesetengah kucing boleh terbiasa dengan air jika selalu dimandikan especially yang dah biasa mandi dari kecik..




5~Bagi hadiah selepas mandi.


Bagi kucing anda hadiah atau makanan kegemarannya selepas mandi supaya dia tahu betapa untungnya dapat mandi..Ia juga sebagai ganjaran supaya ia tahu yang ia bukan baru lepas diseksa..huhu..


Anda ada tips lain yang lebih baik??KONGSILAH BERSAMA KAMI~

Info:22 April-Today is Earth Day



HARI BUMI merupakan nama bagi dua sambutan yang berbeza, kedua-duanya diadakan setiap tahun ketika musim bunga di hemisfera utara, dan musim luruh di hemisfera selatan.
Hari ini diadakan untuk meningkatkan kesedaran dan penghargaan kepada alam sekitar. 
Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu juga meraikan Hari Bumi.
Ia dimulakan oleh John McConnell pada 1969, setiap tahun ketika ekuinoks, iaitu pencerapan global yang diasaskan oleh Gaylord Nelson sebagai pengajar alam sekitar.
Sejak Januari 1970, ia juga dikenali sebagai Hari Bumi, yang diraikan di kebanyakan negara setiap tahun pada 22 April.


                                                                ~TIPS BUMI HIJAU~

           Masing2 ada cara tersendiri kan untuk mengekalkan kehijauan bumi..That’s my way:

   1-Kurangkan penggunaan plastik

Time shopping,belajar bawak beg hijau sendiri..Jangan asyik nak guna plastik kat supermarket je..Tahukah anda,plastik ialah antara elemen yang paling merosakkan bumi kerana ia sukar dilupuskan.

Satu lagi,apabila pergi beli makanan kat kedai,bawak bekas makanan sendiri.Bekas makanan berjenama Tupperware amat mesra alam.nak beli,contact sy yek. (bahagian nak promote.hehe.).



~Save energy,save earth~
  
                                             2-Kurangkan penggunaan peralatan elektrik..

Tau kan yang penggunaan peralatan elektrik ni boleh meningkatkan suhu bumi..nanti kesian kat cucu cicit kita,hidup dalam kepanasan..jadi,apabila nak tinggalkan bilik/rumah,pastikan peralatan elektrik yang tidak digunakan ditutup.okey??

 3-Kebun kecil di halaman rumah.



Bercucuk-tanam ni mmg feveret aku.byk manfaatnya kalau kita ada kebun kita sendiri..tanam sayur-sayuran/buah kat halaman rumah kita..Nanti,nak masak, tak yah beli kat pasar.petik je kat belakang rumah.Namti.boleh jadikan aktiviti waktu lapang sambil bersenam.dapat jimatkan wang dan menghijaukan bumi kita.






4-Manfaatkan cuaca dan alam sekitar.
  
Camne tu??haa..
  1#Kalau cuaca panas,jemur baju kat luar.janganlah asyik nak guna mesin pengering baju je..boleh jimat elektrik..
  2#kalau cuaca elok,tak panas,tak hujan..rajinkan diri untuk berbasikal atau berjalan kalau nak pergi tempat dekat2 tu..boleh bersenam sekali.jimat petrol,sihat badan.
  3#kalau hujan,tadahla air hujan..nanti,boleh buat siram pokok time panas nanti..boleh jugak buat basuh kereta dll..tapi,jgn lupa tutup pulak,nanti jadi sarang nyamuk bina keluarga..


5-Kitar Semula..



Banyak cara untuk kitar semula brg..antara yg paling senang ialah refill.Kalau beli bedak,beli bedak yang refill..guna case bedak yang sama..jimat duit dan mesra alam..Selain tu,softlan,sabun dll pun gunalah refill..dengan cara tu,anda boleh kurangkan sampah.

Byk lagi cara nak hijaukan bumi kita ni.Saya tunjuk sikit je ni.BTW,Selamat hari bumi..Ayuh selamatkan bumi kita..CHECK IT OUT!!

Ad-Din:4 Petua Imam Syafie.

PETUA IMAM SYAFIE 


4 PERKARA UNTUK SIHAT 

Empat perkara menguatkan badan 

1. makan daging 

2. memakai haruman 

3. kerap mandi 

4. berpakaian dari kapas


Empat perkara melemahkan badan 

1. banyak berkelamin (bersetubuh) 

2. selalu cemas 

3. banyak minum air ketika makan 

4. banyak makan bahan yang masam 

Empat perkara menajamkan mata 

1. duduk mengadap kiblat 

2. bercelak sebelum tidur 

3. memandang yang hijau 

4. berpakaian bersih 


Empat perkara merosakkan mata 

1. memandang najis 

2. melihat orang dibunuh 

3. melihat kemaluan 

4. membelakangi kiblat 

Empat perkara menajamkan fikiran 

1. tidak banyak berbual kosong 

2. rajin bersugi (gosok gigi) 

3. bercakap dengan orang soleh 

4. bergaul dengan para ulama 

4 CARA TIDUR 


1. TIDUR PARA NABI 

Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi. 

2. TIDUR PARA ULAMA’ & AHLI IBADAH 

Mengiringring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam. 

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA 

Mengiring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan. 

4. TIDUR SYAITAN 

Menelungkup/ tiarap seperti tidurnya ahli neraka. 

Wallahu’alam.